Activiteit

Training Climate Fresk Facilitator

woensdag 28 augustus 2024 , 9:30 - 13:00 uur
Illustration

Heb je zelf de kracht van de Climate Fresk workshop ervaren? Leer hoe je deze interactieve werkvorm kunt begeleiden voor collega's en studenten.

Tijdens de Climate Fresk workshop heb je ervaren hoe je samen met collega’s in drie uur inzicht kunt krijgen in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, zonder dat je daarbij het hele wetenschappelijke IPCC rapport hoeft te bestuderen.

Door deel te nemen aan de facilitatorstraining leer je hoe je ook anderen op deze interactieve manier mee kunt nemen in het complexe systeem van klimaatverandering. Na afloop van de training krijg je toegang tot de materialen van Climate Fresk en de facilitatorsomgeving met veel verdiepende informatie.

Programma

In de training ga je samen met de andere deelnemers aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Je doet kennis en vaardigheden op om de Climate Fresk workshop zelf te faciliteren.
  • Je weet hoe je de versie met 42 kaarten kunt begeleiden en welke kaarten je weg kunt laten voor een vereenvoudigde versie (bijvoorbeeld voor studenten).
  • Je weet waar je de benodigde materialen en informatie kunt vinden om een Climate Fresk te organiseren en faciliteren binnen de HvA en wat de afspraken zijn wanneer je een Climate Fresk faciliteert buiten de HvA.
  • Je doet inspiratie en motivatie op om als Climate Fresk facilitator aan de slag te gaan.

Na het volgen van de facilitatortraining kun je je via de site van Climate Fresk verder verdiepen in de kennis achter de kaarten. Afhankelijk van de kennis die je al hebt over klimaatverandering, is de inschatting dat je hier zo'n 20 uur aan zelfstudie voor nodig hebt. Daarnaast raden we aan om eerst een workshop te begeleiden samen met een collega die hier al meer ervaring in heeft. Je concentreert je daarbij dan op het begeleiden van een tafel (met maximaal 8 personen).

Climate Fresk inzetten in het onderwijs

Wanneer je de Climate Fresk in wilt zetten in je onderwijs aan studenten dan gelden de volgende aanbevelingen:

  • De Climate Fresk geeft inzicht in het ecologische systeem van klimaatverandering. Het is belangrijk om daarnaast ook aandacht te besteden aan de sociale en economische systemen zoals deze worden behandeld in de Doughnut van Kate Raworth.
  • Bewustwording van de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering kan emotionele reacties oproepen bij studenten. Van ontkenning en (geveinsde) onverschilligheid tot frustratie en depressie. Zorg daarom dat er voldoende tijd is om tijdens de debriefing aandacht te geven aan deze emoties.
  • Bespreek met studenten ook de mogelijke handelingsperspectieven waarmee ze zelf hun impact kunnen vergroten in hun persoonlijke leven en in het vakgebied waarvoor ze worden opgeleid. Inspiratie hiervoor kun je bijvoorbeeld opdoen bij de workshopreeks Klimaatgesprekken of via project Drawdown.

Aanmelden of meer weten? Hier vind je meer info

Deel dit: