Interview: Hulp voor studenten met chronische pijn
Vanaf januari 2025 kunnen HvA-studenten gratis deelnemen aan het Pijn Cluppie, een initiatief voor het beheersen van chronische pijn. Door middel van werkboeken en groepsbijeenkomsten leren studenten meer over de biologische, psychologische en sociale factoren die chronische pijn beïnvloeden, en hoe deze pijn effectief is te managen.
Het Pijn Cluppie is een initiatief van Thomas Wollersheim, docent Toegepaste Psychologie bij de HvA. Vorig jaar heeft hij, deels in eigen tijd en met steun van de opleiding, een pilotproject opgezet om studenten Toegepaste Psychologie met chronische pijn te ondersteunen. Vanwege de goede resultaten wordt de pilot nu uitgebreid, zodat ook studenten van andere opleidingen er gebruik van kunnen maken.
Je doet dit deels in je eigen tijd. Waarom vond je het belangrijk dat deze ondersteuning er kwam?
‘Allereerst heb ik zelf ervaren hoe groot de impact van chronische pijn kan zijn. Ik was nog student, speelde voetbal met mijn vrienden, en ineens veranderde mijn hele leven door artrose graad 4 in mijn knieën. De fysio zei dat ik nooit meer zou kunnen voetballen. Dat was geen fijne tijd. Als ik nu terugkijk, had ik toen graag de kans gehad om ergens mijn verhaal te kunnen doen en te leren over pijn. Vooral om te ontdekken dat je zelf nog controle kunt hebben over je pijn.
Daarbij denk ik dat deze ondersteuning juist voor studenten heel waardevol is, omdat bij hen de pijn waarschijnlijk iets minder diep is "ingesleten" in het brein dan bij mensen die al jarenlang pijn hebben. Hoe langer je pijn hebt, hoe meer je brein die pijn versterkt door allerlei verbindingen te maken, en die kunnen de pijn in stand houden. Juist bij studenten zie ik daarom kansen om deze patronen makkelijker te doorbreken.
En ik geef eerlijk toe dat er ook een beetje eigenbelang bij zit. Bij het Pijn Cluppie gebruiken we het programma van mijn eigen bedrijfje, Pain-Changer. Ik hoop in de toekomst misschien een aantal studenten te verwelkomen als stagiair, zodat we samen zoveel mogelijk studenten kunnen helpen om hun pijn te verminderen.’
Hoe heb je de pilot opgezet en welke ondersteuning kreeg je vanuit de opleiding?
‘Dankzij mijn verlofruimte had ik een jaar lang één dag per week de tijd om mijn bedrijfje verder uit te bouwen. In die tijd ben ik naar mijn teamleider, Michel Wagemans, gestapt met het idee om een pilot te starten bij onze opleiding Toegepaste Psychologie. Hij gaf me de tip om met een paar collega’s te praten die al soortgelijke initiatieven hadden opgezet, zoals voor mindfulness. Die gesprekken hielpen me enorm, vooral om te begrijpen hoe je deelnemers werft en het project van de grond krijgt.
Na die voorbereiding heb ik mijn plan voorgelegd aan Michel en kreeg ik groen licht. Gewapend met een powerpointje ben ik langs verschillende klassen gegaan en als snel bleek dat ik genoeg studenten had om het initiatief te laten starten.’
Hoe werkt het Pijn Cluppie in de praktijk?
‘Het programma bestaat uit zes bijeenkomsten van anderhalf uur, waarin er veel ruimte is voor studenten om hun verhaal te delen: wat ze geleerd hebben, hoe ze de pijn nu zien, en hoe ze die kunnen managen. Pijn is namelijk altijd gekoppeld aan gedachten, emoties en gedragingen. In mijn geval denk ik aan de angst voor een duel op het veld, het verdriet dat ik mijn vrienden niet meer kon zien, de zorgen dat de pijn niet meer zou weggaan en de gedachte dat de pijn betekent dat mijn knieën nog meer kapot gaan. Door zulke thema’s bespreekbaar te maken, kunnen we de pijn beter begrijpen en controleren.
Ik hoop dat de laagdrempeligheid van het Pijn Cluppie studenten over de streep kan trekken. Ze hoeven niet naar een pijnkliniek of revalidatiecentrum, maar kunnen gewoon op school aan hun pijn werken, samen met andere studenten die precies begrijpen wat ze doormaken.’
Wat kwam er uit de pilot?
‘Wat ik van studenten terugkrijg is dat ze het programma als heel positief ervaren hebben. Dankzij de groepsbijeenkomsten voelen zij zich minder alleen met hun pijn. Ze vonden het fijn er openlijk over te kunnen spreken zonder zich zielig te hoeven voelen. Ook begrepen ze hun pijn beter.
Vanwege de positieve uitkomsten hebben we besloten om aanstaande januari weer een nieuwe groep te starten. Dit keer kunnen ook studenten van andere opleidingen binnen de HvA meedoen. Ik probeer ze te bereiken via de decanen en de studentenverenigingen. Dat werkt aardig, er zijn al aanmeldingen vanuit de opleidingen HRM en Biomedische Technologie.
Wat ik heel fijn vind, is dat ik dit jaar wat uren voor het Pijn Cluppie in mijn takenpakket krijg. In de toekomst hoop ik de volledige tijdsinvestering vanuit de HvA te kunnen dekken en misschien het Pijn Cluppie ook op andere onderwijsinstellingen te introduceren.’
Ken je studenten die hulp bij chronische pijn kunnen gebruiken? Verwijs ze naar de website voor meer informatie:
Aanmelden kan tot 1 november. Voor vragen kun je contact opnemen met Thomas Wollersheim: t.wollersheim@hva.nl
Dit interview is overgenomen van de afdeling communicatie van de Faculteit Maatschappij en Recht.