Sarah en Kiki vertegenwoordigen jongeren bij COP29 in Bakoe
Sarah Nasrawi en Kiki Ritmeijer, VN-jongerenvertegenwoordigers, nemen deel aan COP29. Deze klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) duurt nog tot 22 november. We leggen een aantal vragen aan Sarah voor!
Wat is het thema van de COP dit jaar?
“Als je de media volgt, kijkt waar NGO's zich het meest over uitspreken, en de prioriteiten van verschillende landen hoort, dan lijkt elke COP inderdaad een thema te hebben. Dit jaar is dat financiering. Dit komt omdat er dit jaar een besluit moet komen over een nieuw doel voor klimaatfinanciering (de New Collective Quantified Goal on Climate Finance, ook wel NCQG).
Via dit doel moeten vervuilende en economisch sterke landen financiële steun gaan bieden aan armere landen die erg kwetsbaar zijn voor klimaatverandering en de transitie niet zelf kunnen realiseren. Geldschieters en ontvangers dus. Maar welk land valt onder welke groep? Om hoeveel geld moet het gaan? Hoeveel daarvan moet vanuit overheden komen, en hoeveel vanuit bedrijven? Waar moet dit geld naartoe? Genoeg vragen dus! Hier moet de wereld het over eens worden, al blijkt dat een hele moeilijke en politiek gevoelige taak...
Maar belangrijk ook om te benadrukken is dat elke COP nog steeds over alle onderhandelingsthema's gaat! De COP29 wordt gezien als 'Finance COP', maar ook alle andere zalen zitten vol. Denk aan mitigatie, adaptatie, schade en verlies, rechtvaardige transities, klimaateducatie, natuurbescherming, koolstofmarkten, gender... Elke COP gaat over alles, al krijgt niet alles evenveel aandacht.”
Wat is jullie rol en bijdrage als VN-jongerenvertegenwoordigers?
“Nederland stuurt een grote delegatie naar de COP. Die bestaat uit een onderhandelingsteam en een politiek team. Denk bij de laatste groep aan ministers. Als jongerenvertegenwoordigers zijn wij deel van het onderhandelingsteam, bestaande uit ongeveer twintig onderhandelaren en twee jongerenvertegenwoordigers. Wij zijn hierin volwaardige collega’s en zijn bijvoorbeeld ook juist in de maanden voor en na de COP bij alle overleggen, maar er zijn een aantal verschillen.
Wij vertegenwoordigen niet de overheid, maar de jongeren die wij spreken. Zo mogen wij het dus binnen de delegatie compleet oneens zijn met de uitgangspunten, en zijn we hier juist om die scherp te houden, en te testen aan de stemmen en belangen van onze generatie. Hier mogen we dus in de onderhandelingen met andere landen niet namens de EU spreken, want vaak zijn we het niet eens. En dus spreken we de onderhandelaren vooral achter de schermen.
Zo hadden we een interventie tijdens de coördinatie van de EU-delegatieleiders. Dit doen Kiki en ik niet alleen. Want Nederland onderhandelt hier met de EU als één blok, en dus hebben we ook een alliantie van 32 jongerenvertegenwoordigers binnen de EU. Samen spreken we ons dus uit naar de EU-delegatie.
Op het onderhandelingsthema ACE (Action for Climate Empowerment) mogen we wel actief meeonderhandelen namens de EU. Dit gaat bijvoorbeeld over klimaateducatie, iets waar we als jongerenvertegenwoordigers veel van weten. Zo krijgen we een beter idee van hoe de onderhandelingen er gedurende het jaar aan toe gaan en kunnen we direct meedenken over tekstvoorstellen.
Een groot voordeel van dat we ons niet aan de EU-positie hoeven te houden, is dat we ons dus volledig vrij kunnen uitspreken! Dat doen we, naast gesprekken en interventies, ook veel op side-events. Dit zijn verschillende evenementen, workshops en discussies die buiten de onderhandelingen plaatsvinden.
Wij zijn dus deel van het onderhandelingsteam, maar hebben ook toegang tot de meer politieke delegatie. Denk aan de klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme, minister Sophie Hermans en Eurocommissaris Wobke Hoekstra. Helaas zijn de Nederlandse premier en Kamerleden niet aanwezig. We hebben verschillende gesprekken met hen om de ideeën, perspectieven en belangen van Nederlandse jongeren te delen.
Maar juist de jongeren uit andere delen van de wereld, ontwikkelingslanden die heel hard geraakt worden door klimaatverandering, hebben die luxe niet. Daarom proberen we ook zo veel mogelijk ons platform en onze toegang te delen, en brengen we Nederlandse bewindspersonen direct in gesprek met deze jongeren uit het Mondiale Zuiden. Zo organiseerden we een diner op de ambassade, en volgende week een receptie met minister Hermans. Zo kunnen ook de jongeren die zelf geen jongerenvertegenwoordigers hebben, hun verhaal kwijt.”
Op wat voor uitkomst van de COP hopen jullie?
“Hopen en verwachten zijn helaas twee andere dingen dit jaar. Vanwege verschillende factoren zijn de verwachtingen niet erg hoog. Op het thema van de NCQG is namelijk heel erg veel nodig. Enerzijds een welwillend, sterk faciliterend voorzitterschap, en anderzijds enorm veel politieke kracht en wil. Maar veel wereldleiders zijn afwezig en op de ochtend van ons vertrek kregen we het nieuws dat Trump de verkiezingen in de VS had gewonnen, wat desastreus kan zijn voor de klimaatdoelen. Het gaat dus heel moeilijk worden.
Maar het is geen optie om deze COP niet tot goede besluiten te komen. Begin volgend jaar heeft de hele wereld namelijk een deadline bij de VN: het inleveren van een nieuwe 'Nationally Determined Contribution' (NDC) . Die doelen moeten ambitieus genoeg worden om wereldwijd op hoog tempo emissies omlaag te brengen en tegelijkertijd realistisch genoeg zijn om ook echt uitgevoerd te kunnen worden. We hebben namelijk niks aan woorden, alleen aan daden. En dus hopen we dat er ondanks alle tegenslagen genoeg vertrouwen en steun, inhoudelijk en financieel, kan worden gecreëerd tussen landen zodat de nieuwe NDC's onze toekomst gaan veiligstellen.
Er gebeurt dus nog veel meer. Zo hopen we ook op een goede uitkomst op adaptatie, mitigatie, educatie, koolstofmarkten, rechtvaardige transities, natuurbescherming en nog veel meer. We strijden voor klimaatrechtvaardigheid. En dat kan pas als we op elk vlak vooruitgang boeken, tussen generaties, tussen landen, maar ook juist binnen landen. Ook in Nederland zelf dus!
Daarnaast weten we dat het stoppen van fossiele subsidies voor veel Nederlandse jongeren heel erg belangrijk is! Hier op de COP spreken we hier ons ook regelmatig over uit, en zijn we hard aan het werk om de internationale samenwerking op het afbouwen hiervan voort te zetten en uit te breiden.
Het is de plicht van wereldleiders om, hoe moeilijk de onderhandelingen ook zijn, aan het eind van de COP te kunnen zeggen: "we hebben er echt alles aan gedaan". Minder dan dat is geen optie, en daar zullen we wereldleiders aan blijven herinneren.”
Wat is jullie oproep of boodschap voor HvA-studenten?
“Het lijkt de laatste tijd wel klap na klap. Nederland loopt achter op de klimaatdoelen, wetenschappers waarschuwen voor een onomkeerbare klimaatramp, Trump wint de verkiezingen in de VS, Shell wint een rechtszaak... Het is niet gek om hier bang, hopeloos of cynisch van te worden. Zoek contact met anderen, deel je gevoel, en als je wil: zet dit gevoel om in actie!
Maar, er zijn natuurlijk ook veel jongeren die het allemaal maar overdreven vinden, of het wel belangrijk vinden, maar het oneens zijn met de manier waarop we de klimaatcrisis tegengaan. Weet dat wij, als jongerenvertegenwoordigers, ook jullie stem zijn. Dus geef ons vooral mee waar je mee zit, en hoe je het wel zou willen zien. Hoe meer (verschillende) stemmen van jongeren wij meekrijgen, hoe beter we hier ons werk kunnen doen.
Daarnaast willen we jullie vertellen dat er hier echt heel hard wordt gewerkt aan onze toekomst. Het onderhandelingsteam begint elke dag om 6:45 uur met de eerste vergadering, en zijn meestal pas laat in de avond (en soms zelfs diep in de nacht), klaar.
Hoe je er ook in staat, we hopen vooral dat we ons niet tegen elkaar gaan keren in het gesprek over klimaatverandering. Dus blijf erover praten, blijf jezelf inlezen, en vooral: geef ons mee wat je vindt!”
Je kunt Sarah en Kiki een dm of mailtje sturen. Of geef je mening via de volgende link!
Jongerenpanel 19: COP29 (typeform.com)
Volg Sarah en Kiki op instagram:
Kiki Ritmeijer (@kikinaardevn)
Jongerenvertegenwoordigers: @jongerenvertegenwoordigers