Duurzaamheid en innovatie: Technische Natuurkunde helpt startups vooruit

Hoe maak je duurzaamheid meetbaar? Eerstejaars studenten Technische Natuurkunde aan de HvA ontdekken het in een uitdagend project waarin ze samenwerken met duurzame startups. De studenten leren hoe ze metingen kunnen gebruiken om innovatieve producten te verbeteren, van myceliumverpakkingen tot bamboepleisters. Het project laat studenten ervaren hoe zij als toekomstig natuurkundigen een verschil kunnen maken. Voor de startups biedt het waardevolle inzichten die anders vaak onbetaalbaar zouden zijn. Een unieke samenwerking waarin onderwijs en innovatie samenkomen voor een duurzamere wereld! Lees hier meer...
Toelichting
Hoe kunnen we bijdragen aan een duurzame toekomst? Die vraag staat centraal voor eerstejaarsstudenten Technische Natuurkunde aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Onder leiding van Saskia van Asselt, coördinator voor leerjaar 1 en 2, werken studenten tien weken lang aan projecten waarin duurzaamheid en technische innovatie samenkomen.
Maar het gaat niet alleen om de planeet redden – het gaat erom dat de studenten ontdekken hoe zij vanuit hun toekomstige beroep impact kunnen maken. "In plaats van opnieuw te vertellen hoe ernstig de situatie is, laten we ze zien hoe ze zélf een verschil kunnen maken," vertelt Saskia.
Van meetvraag tot duurzame oplossing
De kern van de opleiding Technische Natuurkunde is het meetbaar maken van technische processen en producten. Vanuit deze expertise gaan de studenten aan de slag met projecten van startups die zich richten op duurzaamheid. "We hebben zeven jonge bedrijven gevonden die een concrete onderzoeksvraag hebben rondom hun product," legt Saskia uit. "Die bedrijven en hun jonge vertegenwoordigers zijn rolmodellen voor onze studenten: dichtbij in leeftijd, ambitieus en vernieuwend."
Het hele traject vraagt van de studenten dat ze een breed probleem vertalen naar een praktisch uitvoerbare oplossing, deze helder communiceren en nauw samenwerken met zowel hun team als de opdrachtgever. Dit maakt het project een waardevolle oefening in de diverse competenties die zij later in hun professionele carrière nodig zullen hebben:
Ze beginnen met analytisch denken, door vanuit de brede vraag van de opdrachtgever een concrete, natuurkundig meetbare onderzoeksvraag te formuleren. Vervolgens gaan ze experimenteren, door een experimentele opstelling te ontwerpen en te bouwen om deze vraag te beantwoorden. Gedurende tien weken werken de teams, bestaande uit vijf studenten, intensief samen om een helder resultaat te bereiken, waarmee ze tegelijkertijd hun samenwerkingsvaardigheden versterken. De verzamelde gegevens worden zorgvuldig verwerkt en overzichtelijk gepresenteerd aan de opdrachtgever, waarmee ze hun dataverwerkings- en presentatievaardigheden verder ontwikkelen.
Innovatieve uitdagingen: van mycelium tot bamboepleisters
De zeven geselecteerde startups hebben elk een duidelijke focus op duurzaamheid en innovatie:
• Van Dapper: Onderzoekt de werking van bamboevezelpleisters. Hoe beïnvloeden temperatuur en beweging de plakkracht?
• SolarTechno: Richt zich op het verbeteren van de capaciteit van gebruikte batterijen om door zonnepanelen opgewekte energie in op te slaan.
• GrownBio: Ontwikkelt verpakkingsmateriaal van mycelium en wil weten hoe goed dit isoleert en dempt.
• Bamboovement: Produceert scheermesjes en tandenborstels van biologisch materiaal. Hoe slijtvast, sterk en duurzaam zijn deze producten?
• Cooloo: Werkt met sprays van restmateriaal (houtvezels, kurk, leer) om meubels te bekleden. Wat zijn de mechanische en levensduur eigenschappen van deze afwerkingen?
• Bambooder: maakt composiet op basis van bamboevezels. Hoe sterk is het materiaal en hoe gedraagt het materiaal zich, met verschillende vochtgehaltes?
• Rator – hebben een elektronische oplossing voor radiatoren met laag temperatuurverwarming die zij graag gecontroleerd en nagemeten zien.
Het is aan de studenten om te kiezen welke opdracht ze willen aanpakken. Na een presentatie van de bedrijven overleggen de teams en dienen ze binnen 24 uur twee projectvoorstellen in, inclusief onderzoeksvraag, experimentontwerp en eventuele vergelijking met conventionele producten. Na feedback van de docenten kiezen de teams elk één van hun projecten om tien weken aan te werken.
Samenwerking met het MKB: Win-win voor iedereen
Het project is niet alleen waardevol voor de studenten, maar ook voor de deelnemende startups. Tests en analyses zijn vaak duur en tijdrovend voor kleine bedrijven. Dit project biedt hen een betaalbare én frisse blik op hun producten. "Het is voor de start-ups heel praktisch en leuk om samen te werken met jonge, nieuwsgierige geesten," vertelt Saskia. "En we geven de studenten hiermee niet alleen kennis mee, maar ook een gevoel van empowerment. Ze leren dat hun vakgebied van grote waarde is in de overgang naar een duurzamere wereld."