Afval in de juiste bak. Waarom dat wél helpt!

Er doen een hoop fabeltjes de ronde. Een daarvan is dat afval scheiden op de HvA niet helpt omdat het toch aan de achterkant weer bij elkaar gaat. Dat is niet waar, want ons afval wordt juist keurig gescheiden. Jeroen Wagenaar van Facility Management legt het uit en laat het zien.
Waar komt toch dat gekke gerucht vandaan?
Jeroen: ‘Medewerkers en studenten zien in de panden dat het afval uit de vier bekende bakken bij elkaar in een container gedaan wordt en op die container staat de sticker ’restafval'. Dan is het best logisch dat je denkt dat het dus geen zin heeft. Die sticker geeft een onduidelijk signaal en is op de meeste plekken al vervangen. Het afval dat uit de bekende vier verschillende bakken komt wordt juist in die container keurig gescheiden meegenomen.'
Dat willen we zien
In het Wibauthuis troffen we bij het restaurant een collega aan die net bezig was de vier bakken te legen. Het afval uit iedere afzonderlijke bak ging in afzonderlijke bakken of zakken mee. Sterker nog: deze collega was nog zo goed om een paar grote stukken vuil die ‘per ongeluk’ in de gft waren gegooid eruit te halen ('eigenlijk mag ik dit niet doen') en deed die keurig bij het restafval.
Op naar de expeditieruimtes: waar the magic happens…
Dat scheiden achter de schermen willen we met eigen ogen zien, dus op naar de expeditieruimtes. De container waarmee het vuil wordt opgehaald vanuit kantines, bedrijfsruimtes en onderwijsruimtes brengen onze collega's naar een aparte ruimte, ook wel de expeditieruimte genoemd. En daar staat een hal vol met containers in de bekende kleuren. Hier worden de zakken en bakken keurig gescheiden in nieuwe containers gedaan, met elk een eigen bekende kleur: grijs, oranje en blauw,’ laat Jeroen zien. En het groen dan? ‘Dat gaat zonder zak in aparte gft-bakken.’
En dan?
Onze leveranciers halen het afval op en bekijken op hun locaties hoe vervuild de verschillende gescheiden afvalstromen zijn. Papier en gft worden direct verwerkt, dus het is belangrijk dat hier zo min mogelijk verkeerd afval tussen zit. Bij pmd (plastic, metaal en drankkartons) wordt achteraf nog een deel van het afval dat er niet in hoort uitgehaald, maar hoe beter het vooraf gescheiden is, hoe makkelijker het hergebruikt kan worden. Restafval wordt direct verbrand, maar blik wordt eruit gefilterd en gerecycled (net zoals het blikje dat je inlevert voor statiegeld).
De conclusie: afval scheiden maakt wél een groot verschil
En dus roept Jeroen iedereen op dit zo zorgvuldig mogelijk te doen. ‘Het begint met de studenten en medewerkers die het afval scheiden, dan zorgen wij ervoor dat het op de juiste plek komt.’
En nu jij. Aan de bak…
Twijfel jij soms ook in welke bak iets moet? Test jezelf! Hieronder een paar vaak voorkomende afvalmissers. Weet jij het wel?
Theezakje
Groen/gft
Restjes brood of eten omwikkeld met plastic
Plastic bij oranje/plastic & drinkpakken en brood bij groen/gft. In geen geval het geheel met restjes erbij bij plastic en drinkpakken - daardoor vervuil je de bak en kunnen we het afval niet recyclen.
Blikjes
Blikjes gaan bij ons bij het restafval, dus niet bij het plastic. Heb je statiegeldblikjes? Die kun je inleveren bij een winkel of doneren in een van de bakken bij het Kohnstammhuis, Wibauthuis en Jacoba Mulderhuis. Deze wordt opgehaald door statiegeld Nederland en gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation.
Kartonnen drinkbeker
Gek genoeg niet bij het papier maar bij het restafval. Hier zit een plastic laagje in dat de vloeistof tegenhoudt. Dat geldt ook voor karton waar vet op zit, zoals een kartonnen bordje waar (vet) eten op heeft gelegen.
Pizzadozen
Grijs/restafval. Of gebruik de speciale verzamelbak voor pizzadozen.
En bij twijfel?
Dan gooi je het bij het restafval. Op die manier vervuil je de andere bakken niet!
Dit artikel is door Facility Services geschreven en gepubliceerd op Mijn HvA op 14 februari 2025