Bericht

HvA stijgt naar vijfde plek in duurzaamheidsranglijst SustainaBul

Geplaatst op 24 mei 2025, 16:39 uur
Illustration

De HvA staat dit jaar op de vijfde plek in de SustainaBul: dé landelijke duurzaamheidsranglijst voor hoger onderwijs. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse evenement Groene Peper bij de Haagse Hogeschool.

Met deze uitslag staat de HvA op dezelfde plek als in 2023, na vorig jaar gedaald te zijn naar de elfde plek in de SustainaBul. Een mooie erkenning dus van de inzet van alle collega’s en studenten!

Wat doen we al goed bij de HvA?

  • Duidelijke visie op duurzaamheid
    Onze integrale visie op duurzaamheid is sterk. Die komt terug in onderwijs, onderzoek én bedrijfsvoering. En belangrijk: die visie is samen met collega’s, studenten, lectoren, decanen en staf tot stand gekomen. Dat zie je terug in het Instellingsplan.
  • Onderwijsaanpak en samenwerking
    Dankzij de samenwerking met internationale netwerken zoals U!reka en het werken met transdisciplinair onderwijs komen studenten in aanraking met actuele duurzaamheidsvraagstukken. Dat wordt herkend én gewaardeerd.
  • Actieve betrokkenheid van studenten en collega’s
    Onze studenten spelen een actieve rol in duurzaamheidsbeleid. Denk aan campagnes, evenementen, en projecten van GO HvA en de Denktank. Beleidsstukken zijn goed toegankelijk en er wordt geluisterd naar feedback.
  • Duurzame mobiliteit
    Van een helder vliegbeleid tot goed geregeld deelvervoer: we zetten stappen. Ook hier geldt: studenten zijn betrokken bij het beleid en dat maakt het krachtiger.

Wat kan beter?

  • Verduurzaming van het curriculum
    Duurzaamheid is onderdeel van elke onderwijsvernieuwing, maar er ontbreekt nog een concrete tijdlijn en overzicht: waar is het al goed geregeld en waar nog niet?
  • Energiegebruik
    We hebben de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Nu is het tijd voor een concreet stappenplan. Wat doen we in 2026, 2030, 2035? Samen met vastgoed, bedrijfsvoering en opleidingen kunnen we hier versnellen.
  • Water en biodiversiteit
    Op het gebied van waterbesparing en biodiversiteit zijn mooie ambities, maar de uitvoering is nog niet overal zichtbaar of concreet.
  • Duurzaam eten en drinken
    Er wordt al hard gewerkt aan verduurzaming van ons voedselaanbod. Toch blijft het een uitdaging dat we ons (nog) niet willen toewijden aan volledig plantaardige catering. De doelstelling van 50% is een stap, maar we kunnen beter meten waar we nu staan en kijken of we verder willen gaan.

Top 5 SustainaBul 2025

1. Hogeschool Van Hall Larenstein
2. Avans Hogeschool
3. Technische Universiteit Eindhoven
4. Vrije Universiteit Amsterdam
5. Hogeschool van Amsterdam

Best Practices
Naast de SustainaBul is er als bonus ook een Best Practice-prijs. Hierbij wordt gelet op drie punten: kunnen andere onderwijsinstellingen het overnemen, is het intrinsiek duurzaam en is het pedagogisch vernieuwend?

Namens de HvA dong de Buurtcampus mee naar deze prijs: een leeromgeving van de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Met drie Buurtcampussen in verschillende stadsdelen richten we ons hiermee op actuele uitdagingen in de wijken van Amsterdam. De Best Practice-prijs ging dit jaar naar de Vrije Universiteit Amsterdam voor hun initiatief ‘Climate Change and Sustainability Law Clinic.’

En nu?
De SustainaBul geeft geen eindscore, maar een tussenstand. Een uitgebreider rapport en analyse met actiepunten volgen binnenkort. Heb je ideeën, wil je aanhaken bij projecten of heb je vragen? Kijk op gohva.nl of mail naar greenoffice@hva.nl.

Over de SustainaBul
De SustainaBul is de duurzaamheidsbenchmark voor hogescholen en universiteiten in Nederland. Aan de hand van elf vragen op basis van de Whole School Approach worden alle onderwijsinstellingen beoordeeld.

Met deze benchmark roept Studenten voor Morgen namens meer dan veertig studentenorganisaties, studieverenigingen en Green Offices op tot duurzamer onderwijs.