Project

Fijnmaatje (The Green Mile Amsterdam)

Geplaatst op 10 december 2024, 00:00 uur
Illustration
GO Game Changers Award
Editie 9 (januari 2025)

Team: Sara Leenards en Daphne Kool

Teacher: Katja Pasman, Marjolijn Ruijg, Marcus Graf en Tamara Rogić

Namens de organisatie ‘The Green Mile Amsterdam’ en de Minor Urban Interaction Design aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn Creative Business student Beau Pakaila, CMD studenten Daphne Kool en Sara Leenards en Built Environment student Jop Postema aan de slag gegaan met het creëren van een data-sensitief Conversation Piece.

Dit met als doel bewustwording onder automobilisten te creëren over de zeer slechte luchtkwaliteit op de Stadhouderskade in Amsterdam, dit met als focus de hoeveelheid fijnstof op deze locatie.

Het project gaat niet enkel over de luchtkwaliteit. Het gaat ook over mens, dier en natuur. Iedereen hoort zich prettig te kunnen voelen op de Stadhouderskade

Fijnmaatje, voor een schonere Stadhouderskade. 

 

Fijnstof op de Stadhouderskade

Fijnstof is een mengsel van kleine deeltjes en druppels die in de lucht zweven, vaak afkomstig van verkeer. Blootstelling aan fijnstof kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Daarbuiten vervuilt fijnstof ook het milieu, wat de luchtkwaliteit en de leefbaarheid van steden vermindert. 

 

Wat doet ‘Fijnmaatje’?

Het ‘Fijnmaatje’ heeft een data sensitieve fijnstof meter in zijn handen, die jou direct laat zien wat het fijnstof niveau op de Stadhouderskade is. Het doel is om de automobilisten bewust te maken van de fijnstof uitstoot op de Stadhouderskade. De automobilist is een doelgroep waar een groot deel van de fijnstof uitstoot door veroorzaakt wordt. Daarom probeert ‘Fijnmaatje’ deze doelgroep op verschillende manieren te bereiken. 

Ook zichtbaar in het donker: door middel van reflectoren in de meter kan je ook in het donker zien wat het fijnstof niveau op dat moment is

Materiaal: Reflecterend folie & Coil Coated Aluminium

Een oog op de toekomst: In de toekomst wordt de Stadhouderskade een groene oase in de stad. Bomen, planten en schonere vormen van mobiliteit vervangen het drukke verkeer. Dit zal zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de fijnstof uitstoot. Slimme sensoren monitoren constant de luchtkwaliteit, terwijl planten de licht verder schoon houden. Deze groene transformatie maakt de Stadhouderskade een schonere en gezondere plek voor iedereen. 

Faculteit: Digitale Media en Creatieve Industrie

Lopend