Project

Het Groene Eiland

Geplaatst op 5 maart 2025, 00:00 uur
Illustration
GO Game Changers Award
Editie 10 (juni 2025)

Team: Chiara Sunnotel

Docent: Roald Piera

Vanwege het veranderde klimaat gaan we steeds hetere zomer tegemoet en worden er steeds meer hittegolven verwacht. Dit leidt tot hittestress in grote steden in Nederland, zoals ook in Amsterdam. Voor de Gemeente Amsterdam is het een must om de leefbaarheid in de stad te waarborgen tijdens deze hete periodes, zodat kwetsbare groepen geen gevaar lopen tijdens deze hittegolven. Hiervoor moeten de openbare ruimtes in de stad vernieuwd en aangepast worden.
Het groene eiland is een zitelement dat geplaatst kan worden binnen zogehete hitteilanden; plekken in de stad waar er door weinig groen of beschutting extreem hoge temperaturen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld winkelende bezoekers kunnen hier rusten en verkoeling krijgen. Het heeft een automatisch schaduwdoek dat op afstand bediend kan worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het schaduwdoek uitrollen of weer inrollen. Dit inrollen gebeurt via een geautomatiseerde torsieas die beide schaduwdoeken oprolt. Het schaduwdoek is semi-transparant, waardoor het de zichtlijnen voor veiligheidscamera's in de stad niet worden belemmert, maar het toch een aanzienlijke invloed heeft op de gevoelstemperatuur. Het schaduwdoek belemmerd plaatselijk de straling van de zon, waardoor het onder het schaduwdoek zelfs wel tot 10 graden koeler kan aanvoelen.
Het zitgedeelte is opgedeeld in vier zitelementen, elk geschikt voor drie personen. Uit mijn onderzoek blijkt dat de meeste mensen in tweetallen of groepjes van drie winkelen. Daarom heb ik gekozen voor elementen die ruimte bieden voor deze groepsgrootte.
De plantenbak bevindt zich centraal in het ontwerp, waarbij gebruikers met hun rug naar de planten zitten. Dit zorgt voor een gevoel van privacy en beschutting, zonder dat het zicht op de omgeving te veel weggenomen wordt. Daarnaast heeft groen een positief effect op de beleving van de openbare ruimte en dat kunnen de zogehete hitteilenden wel gebruiken, want die ontstaan juist op plekken met veel harde ondergronden en weinig groen.
Aan de tafeltjes van het ontwerp is een waterbaan gekoppeld, waar men hun lege flesje water kan weggooien en tegelijk de planten kan voorzien van water. Uit mijn onderzoek is gebleken dat veel mensen die gaan winkelen een flesje water meenemen voor verkoeling. Vaak wordt dit flesje na verloop van tijd warm. Zeker gezien de meetste mensen wel tot 5 รก 6 uur shoppen. De warmgeworden flesje is waarschijnlijk een herkenbaar probleem, maar het warme water kan nu aan de planten gegeven worden. Bovendien kan men hun lege flesje opnieuw vullen bij een watertappunt.

Faculteit: Techniek

Lopend
Illustration